2015. október 22., csütörtök

Karácsonyi készülődés 1. hét

Azt nem tudom megígérni, hogy minden héten rendszeres időben jövök majd a karácsonyi előkészülettel, de azt igen, hogy minden héten hozom, mi volt, vagy mi lesz a feladat arra a hétre.

Mint már írtam EZT használom alapnak, megspékelem, vagy kiegészítem, csereberélem a saját (gyerekmelletti) dolgaimmal. 

A tíz hetes periódus így néz ki:
  1. hét: Tervezés és listaírás (október 19-25) - CSEPEREDÜNK plusz: Levél a Mikulástól! (Lent bővebben)
  2. hét: A nappali hete (október 26 – november 1)
  3. hét: A hálószoba hete (november 2-8)
  4. hét: A gyerekszoba hete (november 9-15)
  5. hét: A konyha hete (november 16-22)
  6. hét: Adventre várva / A fürdőszoba hete (november 23-29)
  7. hét: Ünnepi dekoráció (november 30 – december 6)
  8. hét: Karácsonyi hagyományok a családban (december 7-12)
  9. hét: Utolsó simítások (december 14-20)
  10. hét: Advent 4. hete (december 21-24)

És ami az első héten vár ránk:
Tervezés, listaírás. Ide mindent bele lehet sűríteni, ami a karácsonnyal kapcsolatos. Már említettem, hogy nem vagyok egy nagy listaírós, de ezt jó volt még elkezdeni is. Nem állítom, hogy befejezem a hét végére, de úgy gondolom, hogy ez a  feladat folyamatosan mehet a többi héten is, hiszen a listák bővülnek közben, illetve fogynak, ezek már csak ilyenek :)

Miről írj listát?
  • Kinek készülsz ajándékkal és milyennel?
  • Kit szeretnél meghívni az ünnepek alatt, mikorra?
  • Kit szeretnétek meglátogatni az ünnepek alatt, mikor?
  • Mit szeretnél főzni/rendelni/sütni? Mikor? Mit tudsz elkészíteni előbb? (Pl. én a halászlét rendelni fogom, addig pedig letesztelgetem a környék éttermeit, hol milyet készítenek. Karácsonyra szinte mindegyikben lehet előrendelést leadni rá.) 
  • A hozzávalók listája! Ide csak az ételek hozzávalóit írd fel.
  • A dekorációk listája, illetve gyűjts ötleteket olyan kézzel könnyen elkészíthető dekorációkra, amiket a gyerkőcökkel együtt el tudtok készíteni! Nagy öröm lesz nekik is a közös készülődés! :)
  • Az adventi naptár hozzávalói, beszerzési helye
  • A Mikulás ajándékok listája! Kinek mit; mikor-hol tudod beszerezni.
  • Az AKCiÓK listája!: Melyik boltban mit érdemes beszerezni-mennyiért? Segítséget ehhez ITT találsz akkor is, ha nem jár a postaládádba egy halom reklámújság.
Ha valamit elfelejtettem, kérlek írj! :)
Azt hiszem ez lesz az a lista (a listák listája :) ), amit menet közben is fogok még módosítani.

Közben a takarításra hangolódva elkezdheted a belépőt/folyosót/előszobát rendbetenni. Én kicseréltem a felakasztott ruhatárat: elkerültek a vékony átmeneti dzsekik, előkerültek a téli kabátok. Szortíroztam a gyerekek téli kimenős ruhatárában, amit kellett megvettem. Amit már nem használtok majd máskor sem: fotózd le, mielőtt elteszed! Ha nem is most, később hirdesd meg, vagy vidd adományozós pontra. Fölöslegesen nem érdemes évekig tárolni ezeket a holmikat, mert csak a helyet foglalják a pincében/padláson/garázsban. Amit még fogtok használni (mondjuk kisebb gyereknél) azt alaposan bedobozolva rakd el! Fontos: jelöld meg mi van benne. Én régen ráírtam: Lilla ruhái. :) Hát ez nem volt túl jó ötlet. Mostmár ráírom: fiú/lány ruha; méret (-tól-ig); szezon (téli, nyári, átmeneti). Így nem kell minden dobozt felbontani, ha keresek valamit.
Ugyanígy szortíroztam a cipőket is.  A nyári szandálok, kimenős gumipapucsok kikerültek, eltettem az átmeneti cipőket is, elővettem és kitakarítottam a csizmákat. Ezután az előtérben jöhet egy alapos, ajtómosással (ablakpucolással, ha van) egybekötött takarítás, így ezt a következő 10 hétben már csak szinten kell tartanod.

Amit CSEPEREDÜNK plusznak beírtam a listába erre a hétre, az a levél a Mikulástól!
Nem voltam a híve ennek, egészen addig, amíg rá nem jöttem, hogy mennyire praktikus dolog ez! Hiszen nem csak egy hatalmas emlék a gyereknek és annak a bizonyítéka, hogy a Mikulás létezik (akkor is, ha az ovis társak közül néhány/akinek van nagy tesója/ mást állít), hanem nagyszerűen kihasználható arra, hogy kifaggassuk a gyereket, mi a vágyálma! :)
Nem linkelek be sablont, rengeteget lehet neten találni, szöveget is, vagy ha nem akarod magad megoldani, vannak kifejezetten ezzel foglalkozó cégek is (ez mekkora biznisz!!!!!), akik megrendelésre postázzák a levelet.
Én olyat készítek (holnap hozza  a "postás" - belecsempészem a postaládába), amin lesz róla egy fénykép (nem tud még olvasni, de fotóval majd elhiszi, hogy neki van címezve), leírom benne egy-két emlékezetes momentumát az évnek, jó és rossz viselkedéseit, megkérem, hogy a továbbiakban fegyelmezze magát :). Ezért cserébe a csatolt listára szülei segítségével leírhatja mit szeretne kapni idén Mikulásra/karácsonyra (mert hogy nem akarom bonyolítani, nem ír külön a Jézuska is, ugyanezt a listát viszont megkapja Ő is :)).
Ha kifaggattuk erről a gyerkőcöt és megírtuk a választ azt gondosan eljuttathatjuk a nagyszülőknek/keresztszülőknek is, hogy legyen ötletük a vásárláshoz! :)

A hétre ennyi, osszátok meg tapasztalataitokat velünk itt hozzászólásban, facebookon, vagy e-mailben!
Jó készülődést Nektek!

2 megjegyzés:

  1. Kedves Mara! A Rendteremtő-ről jutottam el a blogodra (én is linkelni akartam a karácsonyi készülődést, de túl hosszú a link címe:)). Nagyon megtetszett, amit itt olvastam, kedvesen, érdekesen írsz. Remélem, hamarosan el tudom olvasni az elejétől:)
    Tetszik a Mikulásnak írt levél ötlete, úgy gondoltam, a 3 éves lányom még kicsi ehhez, de olvastam, a Tiéd sem sokkal idősebb:) Ha nem baj, koppintanám az ötletedet!
    Kriszti

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Örülök, hogy tetszik! :)
      Jó böngészést!

      Törlés