2013. június 23., vasárnap

100. bejegyzés: ajándék bölcsis tervezővel :)

Amikor elkezdtem ezt a blogot írni, nem gondoltam, hogy családon kívül másnak is fogom szánni. Babanaplónak szántam, de közben rájöttem, hogy mások is lehetnek ugyanebben a helyzetben, ugyanezekkel a gondokkal, élményekkel, kudarcokkal, kérdésekkel, mint én és talán pont itt találnak válaszra, vagy hasonlóságra. Örülnék, ha idővel kialakulna egy kis (nagy) gyereknevelő blogközösség. :)
Gyorsan el is jött a 100. bejegyzés, amire készítettem egy kis letölthető jegyzetlapocskát, aminek a bölcsibe készüléskor vehetitek hasznát!
Íme:

Lillám ugye bölcsibe jár november óta, így ebben már van egy kis tapasztalatom, bár nyilván minden bölcsiben más szokások vannak. Viszont abban tudok segíteni, hogy mivel jó tisztában lenni, mire érdemes rákérdezni, mit érdemes megjegyezni? Ehhez nyújt segítséget a tervező, amit kinyomtatva vihettek magatokkal az első bölcsis szülőire/tájékoztatásra. Nagyjából mostanában vannak ezek megrendezve, mert nemrégen zárultak le a felvételik. 
Az első amit érdemes megjegyezni az a bölcsi telefonszáma, hiszen rengeteg helyzetben lehet szükség az ismeretére. Miután magunknak elmentettük, legyen felírva is elérhető helyre (üzenőfal, telefon mellett, hűtő, stb.) illetve apának/nagyszülőnek/bárkinek aki valaha is a bölcsibe mehet a gyerekünkért telefonjába is mentsük a számot. Ha beteg lesz a gyerek, ha nem tudunk érte menni és mást küldünk magunk helyett, ha kérdésünk merül fel, így mindig kéznél lesz a szám. 
A bölcsis napirendet azért célszerű feljegyezni, mert nem árt kialakítani valami hasonlót még a beszoktatás előtt otthon, hogy babánk rendet tanuljon. Nem, nem kell úgy viselkedni vele, mintha mi lennénk a gondozónénik, nem ahhoz kell hozzászoknia. Hanem ahhoz, hogy bizonyos dolgok, bizonyos dogokat követnek. Vagyis, hogy lesz egyfajta napirend az életében. Hogy tízórai után van játék, hogy az asztalnál eszünk, azonos időpontokban, hogy alvás előtt ebéd van, utána meg uzsonna. Emiatt jó feljegyezni az ételféleségeket is, hogy ne érje meglepetés a gyerekünket. Ahova Lilla jár ott reggelire kenyérféleség van meg tejcsi/kakaó, tízóraira gyümölcs/gyümölcslé, ebédre főzelék párolt husival és másodiknak valami kompótfélét kapnak (ez csak a "tipegők" menüje, ha feljebb kerül, akkor majd más, ovishoz hasonló menü lesz), uzsonnára megint valami kenyérféle van általában teával. Ha a feljegyzett menü szerint (lehet kérni nyugodtan menümintát is /nálunk ki van írva az ajtóra a heti menü/) kezdjük etetni babánkat már a bölcsi előtt, nem érheti nagy meglepetés. Könnyítjük vele a beszokását.
A tízórai gyümölcsről jutott eszembe, hogy nálunk ez úgy van, hogy minden héten van "gyümölcsnap", ez a Lilla csoportjában a hétfő, ilyenkor mindenki visz itthonról gyümölcsöt/gyümilevet és ezt kapják tízóraira a héten. 
A többi szülőt megismerni is hasznos dolog lehet, sosem tudhatjuk mikor van szükség arra, hogy el tudjuk érni őket, így jó, ha rögtön az elején csinálunk egy levelezőlistát, vagy közös e-mailcímet. 
A bölcsis jel gondolom egyértelmű, Lillának halacska a jele. Nálunk ezt a benti és kinti cipőkbe kell belerajzolni. Állítólag ezen enélkül "veszekednének" a törpék! :)
Fel kell még jegyezni mindenképpen a beszoktatás időpontját, menetét. 

Remélem segítettem legalább annyival, hogy könnyebb legyen rendszerezni a dolgokat a bölcsibe indulás előtt.

2 megjegyzés:

  1. Nem tudtam letölteni :( Bár lehet erre nekem nincs is szükségem már, Editke bakker már másfél éve bölcsis, durva... :) Szerintem még fontos a váltó ruci is, meg hogy milyen legyen a benti cipő, nekem ez nem volt annyira egyértelmű az elején, és nekem még tök sokat segítettek a csopis anyukák is, főleg, akinek már régebben jár oda a gyereke, és tudja, mi a dörgés (gondozó nénik névnapja, karácsony, pedagógusnap-ajándékok....ballagás-ajándékok stb). Meg hogy hogyan állnak hozzá a bili-kérdéskörhöz :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy szóltál, elvileg most már le lehet tölteni.

      Törlés