Van egy édesszájú férjem, meg egy négy éves nagylányom, aki ebben is ráütött...Na meg vagyok én, aki amúgy szökőévente eszik csak gyümölcsöt...Bezzeg sütiben nagy duzzogva lemegy. :)
Most meg ugye almaszezon van, úgyhogy adott a lehetőség egy kis pitézéshez! :)
Hozzávalók:
A tésztához:
-30 dkg liszt
-15 dkg margarin
-8 dkg porcukor
-1 nagy (vagy 2 kis) tojás
-1 csomag sütőpor
-1 csipet só
-6 evőkanál tej
A töltelékhez:
-6-7 db nagyobb alma
-15 dkg cukor
- ízlés szerint fahéj
A tetejére:
- 1 tojás
A tésztával kezdjük, mert amíg a töltelék elkészül, addig a tésztát hideg helyen (nem muszáj hűtőben, elég a kamra) pihentetni kell. A hozzávalókat összegyúrjuk egy tálban és kész! Félretesszük pihizni.
A töltelékhez lereszeljük az almákat, hozzátesszük a cukrot és lassú tűzön addig pároljuk, amíg a leve elfő.
Ha ez kész, a tésztát kétfelé vesszük, elnyújtjuk, tepsibe tesszük az egyik felét, ráegyengetjük az almát, rátesszük a tészta elnyújtott másik felét....és az én pitém itt hibádzott :) Mert egész egyszerűen nagynak bizonyult a tepsim, hiába kerestem a kisebbet, férjem szerint soha nem is volt kisebb...Mindegy. Így én a tésztának a 3/4-ét tettem alulra, rá a tölteléket, majd a tetejére a maradék 1/4 tésztából csíkokat fektettem rá, hogy rácsos legyen. Így született meg a rácsos pite :).
Sütés előtt egy felvert tojással megkenjük, és (ha nem rácsos) a tetejét megszurkáljuk villával.
180 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütjük!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése